DESIGN SCHEMES & CONCEPTS

Design Concepts

 

Here are some examples of our design work, many of which are conceptual, intended to test conventional realities but always considered with an eye on deliverability.

 

Office Fit-Out

Central London

The fit-out of a central London office space for a commerical client. The proposed scheme includes office space planning and a bespoke reception desk with reindeer moss green wall.

Mixed-Use Development

Little Germany, Bradford

A landmark proposal for a new mixed-use building in the centre of Little Germany, Bradford.

Rear Extension

North Leeds for private client

Design work is ongoing for this extension to an existing Victorian dwelling within the Roundhay Conservation Area.

 

Careful attention has been paid to ensure that the front elevation reflects the existing dwelling and therefore respects the Conservation Area setting.

 

At the rear a more contemporary approach has been adopted in linking the living spaces to the garden.

Refurbishment and Extension

North London for AP Free School

Working on a tight urban site this design scheme for an Alternative Provision Free School seeks to provide a reconfigured circulation space to link a Listed building with a new 2 storey extension.

Alterations to Private School

North Yorkshire

The introduction of new classrooms and and school hub, enabling the reorganisation of circulation and the opportunity to segregate visitor and pupil experiences.

Private Secondary School

Central London

We are in the early stages of design for a private secondary school in a prestigious location in Central London.

Landmark Higher Education Facility

Halifax, West Yorkshire

Proposed as a Campus HUB for a new Higher Education facility in Halifax this scheme involved a ‘light touch’ approach to the adjacent Grade I Listed Piece Hall, building on Will Alsop's original wider concept.

 

The facility maximised the use of the site with a proposed bridge link across the highway to a second building on the tight urban site. 

Cow and Calf Visitor Centre

The early design schemes for the Cow and Calf Visitor Centre involved an entirely new facility on the site that would provide both internal seating and educational spaces for visitors.  Over the years the scheme has developed with the initial refurbishment of the kiosk and, more recently, a new phase to provide internal seating and refurbish a redundant below ground tank.

New Dwelling on challenging site

Primarily dictated by the site and natural environment this new luxury dwelling sits unobtrusively within an existing wooded area. Creating a new house between existing trees is always a challenge but by using sensitive building techniques and encouraging habitat creation this development will enhance the natural woodland environment.

Contemporary Barn Interventions

This barn conversion required a different approach to the traditional method of converting a barn into habitable accommodation. A light touch approach of introducing free standing structural pods to provide new accommodation within the existing barn without affecting the structure of the existing barn has been developed.

Bridleway Bridge

Working closely with local Structural Engineers a scheme was developed for a new Bridleway bridge spanning across the River Wharfe.  The bridge was designed specifically for equine use with additional height to the guarding to one side and a separate ‘pedestrian’ path on the other side.

Urb-X Competition

As a competition entry Urb-X was a mobile pavilion to be moved around Yorkshire for public events and gatherings.  The criteria for the competition dictated that the pavilion should be demountable and be able to be transported in standard shipping containers.

Print Print | Sitemap
© Sense of Space